Mascarponea löyty kaapista ja päiväys oli mennyt kaksi pvää sitten. Kovasti mietin mihin sen käyttäisin...

Tähän ihanan suussa sulavaan omppupiirakkaan se sitten meni!

1899967_663804080346358_775861107_n-norm

Pohja:
125 g voita
2 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelijauhoa (tai vehnäjauhoa)
3 rkl sokeria
ripaus suolaa

Omenatäyte:
1,2 l pieniä omenanpaloja (n. 800 g)
1 dl fariinisokeria
1 tl kanelia
2 rkl maissitärkkelystä
2 rkl sitruunamehua
1 rkl vettä

Mascarponetäyte:
250 g mascarpone-tuorejuustoa
1 kananmuna
2 rkl sokeria
3 rkl vaahterasiirappia (voit korvata fariinisokerilla)
(1 tl vaniljasokeria)


- Valmista omenatäyte. Pese omenat ja poista siemenkodat. Pilko omenat pieniksi paloiksi. Kaada omenapalat paistinpannulle ja lisää vesi, sitruunamehu, maissitärkkelys, kaneli ja fariinisokeri. Kuumenna keskilämmöllä viitisen minuuttia, kunnes omenat hiukan pehmenevät ja seos sakeutuu. Tarkista makeus.
- Nypi jauhot ja sokeri voin kanssa sekaisin. Vaivaa hieman, jotta saat kiinteän massa, jonka voi muotoilla esimerkiksi palloksi. Ota puolet taikinasta palloksi ja kauli se varovasti hyvin jauhotetulla pöydällä jonkin verran suuremmaksi, kuin irtopohjavuoka (halk. 24cm). TAI sitten painele taikina ohkaseksi vuokaan ( niin itse katsoin parhaimmaksi tehdä..)
-  Voitele irtopohjavuoka (24 cm) ja nosta kaulittu taikina varoen kaulimen avulla vuokaan. Muotoile reunoja ja lisää tarvittaessa taikinanpaloja siten, että saat piirakkaan n. 3 cm korkeat reunat.

Käytin n. 2,5 cm korkeaa irtopohjavuokaa, josta tuli myös oikein hyvä

-  Kaada hieman jäähtynyt omenatäyte pohjan päälle.
-  Sekoita pehmitetty mascarponejuusto, kananmuna, sokeri ja vaahterasiirappi keskenään. Kaada mascarponeseos omenien päälle.

- Kauli loppu taikina ohueksi ja leikkaa siitä nauhoja, joista voit muotoilla ristikon varovasti mascarponen päälle.
-  Paista uunin keskitasolla 200 asteessa 40 - 50 minuuttia. Seuraa piirakan pintaa, jottei pääse palamaan, mutta anna pinnan ottaa kuitenkin kunnolla väriä. Näin taikinakin rapeutuu
- Anna jäähtyä kunnolla (väh. 45 min), jottei piirakka murene, kun irrotat vuokaa. Anna jäähtyä vielä haaleaksi ennen kuin siirrät tarjoilulautaselle.

Omenapiirakkahan yleensä tarjoillaan kera vaniljakastikkeen, mutta tämä ei sitä kaipaa! On niin suussa sulavaa ja maukasta!

 

Viime viikonloppuna olin ystäväni kanssa kahden Ruotsissa käymässä. Mukaan Lagerhauselta tarttui kaikkea pientä ja ihanaa ;)

Mm. tässä piirakassa käyttämäni irtopohjainen piirakkavuoka, jota olen himoinnut jo hyvin kauan. Hintakaan ei todellakaan ollut mikään huima; 69 kr ( n. 8,16€). Siellä oli myös pieniä irtopohjaisia vuokia, jotka jäivät hieman kaivelemaan mieltä. Ehkäpä sitten ensi kuussa, kun lähdetään yhdessä perheen kanssa, kävisi ne nappaamassa matkaan.

Vielä kun saisin hankittua suorakaiteen muotoisen irtopohjaisen piirakkamuotin...

IMG_3888-normal.jpg