Kaapissa oli piimä mennyt vähä aika sitten vanhaksi, ja jotainhan siitä oli tehtävä. Sämpylät oli hyvä vaihtoehto.

Alkuperäisen ohjeen nappasin Cebicin keittiöstä, johon hieman lisäsin muutamaa ainesta. Oli kyllä herkullisen pehmeitä!

IMG_5240-normal.jpg

Unikonsiemenillä, juustolla vai ilman? Mikä sinulle maistuisi mielummin?

n. 12 kpl.

2½ dl piimää
½ pss kuivahiivaa
2 rkl (leipä)siirappia
½ tl suolaa
1 dl kaurahiutaleita
½ dl seesaminsiemeniä
½ dl pellavansiemeniä
n. 5 dl vehnäjauhoja (tai tarpeen mukaan)
75 g voita sulatettuna
 
Päälle unikonsiemeniä tai juustoraastetta...Tai molempia!
 

Kuumenna piimä reilusti kädenlämpöiseksi esim. muovikulhossa mikrossa . Liota joukkoon siirappi, suola ja kuivahiiva, vatkaa  mukaan kaurahiutaleet, siemenet ja osa jauhoista. Alusta joukkoon vehnäjauhoja, kunnes taikinasta muodostuu kulhon reunoista irtoava pallo. Vaivaa joukkoon myös hieman jäähtynyt sulatettu voi. Taikina saa jäädä pehmeäksi, mutta ei kuitenkaan löysäksi. Anna kohota kaksinkertaiseksi leivinliinalla peitettynä vedottomassa paikassa, kuten mikrossa tai lämminvesihauteessa tiskialtaassa. Pyörittele kohonnut taikina jauhojen avulla sämpylöiksi ja jätä kohoamaan pellille leivinliinan alle noin puoleksi tunniksi. Halutessasi voit ripotella tässä vaiheessa sämpylöiden päälle juustoraastetta tai siemeniä. Paista 200-asteisessa uunissa kullanruskeiksi.