Kesän ja syksyn antimista on hyvä valmistaa helppoja hilloja syksyn pimeneviin iltoihin ja talven herkkuvaraksi.

Tässä muutama ohje joita suosittelen kokeilemaan.

IMG_6137-normal.jpg

 

Uuniomena hillo

IMG_6138-normal.jpg

1 kg omenia

500 g  hillosokeria

1-2 kanelitankoa

1   vaniljatanko

ripaus muskottipähkinää

 

- Pese ja lohko omenat 4-6 osaan. Poista siemenkodat. Laita omenat,sokeri , halkaistu vaniljatanko ja kanelitangot syvään uunivuokaan tai leivinpaperilla päällystetylle pellille. Mausta ripauksella muskottipähkinää ja sekoita.

- Laita vuoka 150-asteiseen uuniin 1- 1½ tunniksi. Sekoita välillä kerran tai kaksi.

- Poista tangot ja soseuta kypsyneet omenat ja sokeriliemi sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Säilö hillo puhtaisiin, kuumiin lasipurkkeihin.

 

Banaani-karviaishillo  /   Karviaishillo kanelilla

IMG_6139-normal.jpg

750    g    karviaisia

½       dl    vettä

2                soseutettua banaania

(½       rkl   raastettua inkivääriä)

½         kg  hillosokeria

- Puhdista karviaiset ja huuhdo ne. Soseuta marjat sauvasekoittimella. Kuumenna sose ja vesi kattilassa, anna muhia sekoitellen n. 10 min.

- Lisää banaanisose. Lisää hillosokeri kuumaan soseeseen. Keitä 10 min.

- Jäähdytyä puolisen tuntia ja purkita kuumiin ja puhtaisiin lasipurkkeihin

 

Karviaishillo kanelilla

1       kg    karviaisia

½      dl     vettä

kaneli ja vaniljatanko

½       kg    hillosokeria

- Puhdista ja huuhdo marjat. Mittaa ainekset kattilaan, puolita vaniljatanko pituus suunnassa

- Keitä hiljalleen 20 min. Poista mausteet

- Jäähdytä ja purkita

 

Mansikka-raparperihillo

IMG_6140-normal.jpg

150 g ( 3 pientä vartta) raparperia
1 rkl vettä
350 g mansikoita

2 1/2 dl Dan Sukkerin hillosokeria

1  vaniljatanko

-Huuhtele raparperi ja viipaloi se ohuelti. Laita raparperipalat kattilaan vesitilkan kanssa. Älä laita vettä enempää, sillä raparperista ja mansikoista irtoaa nestettä. Lisää pituussuunnassa avattu vaniljatanko ja kaavi siitä sisus joukkoon
- Anna raparperien ja vaniljatangon muhia kattilassa noin 5 minuuttia, lisää kohmeiset/jäiset mansikat. Kun seos alkaa höyrytä, lisää hillosokeri sekoittaen. Anna seoksen kiehua miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia.
- Nosta kattila liedeltä ja jäähdytä puolisen tuntia. Jäähdytä hillo ja kuori pinnalta vaahto.Poista vaniljatanko
- Jaa hillo kuumennettuihin purkkeihin. Sulje huolellisesti.

 

Lemoncurd

2 sitruunan kuori (n. 3 rkl)
1 dl sitruunamehua
3 keltuaista
¾ dl hillosokeria
¾ dl sokeria
50 g voita


-Raasta sitruunoiden kuori ja purista 1 desilitra mehua.

-Laita kattilaan kuoriraaste, mehu, keltuaiset ja sokerit.

-Kuumenna seosta koko ajan vispilällä sekoittaen, kunnes se kiehahtaa. Säädä lieden lämpötilaa alhaisemmalle ja jatka keittämistä, kunnes seos sakenee (n. 5 minuuttia). Kaada kulhoon ja nosta kulho kylmään vesihauteeseen. Vatkaa hitaalla teholla, kunnes hilloke muuttuu vaahtomaiseksi. Lisää joukkoon pehmeä voi pieninä nokareina.

-Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on tasainen.

-Kaada sitruunatahna kannelliseen lasipurkkiin ja laita jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi. Tahna säilyy jääkaapissa pari viikkoa.