Ravintolapäivään tuli tehtyä kahdenlaisia macaroneja; pistaasi- ja mansikka-vanilja macaroneja

Varsinkin mansikkaiset sulaa ihan suuhun..Yksi vain..vielä toinen..jospa vielä kolmas ja neljäs...
 

image.jpg

Olen kokeillut muutamia erilaisia macaron ohjeita ja omistan Macaron -kirjankin. Mutta näiden kuorien ohjeen nappasin Mansikkamäeltä, täytteet löytyi tuosta kirjasta. Mansikkaisia olen tehnyt ennenkin ja todellakin suosittelen kokeilemaan.

image.jpg

Mansikka-vaniljamacaronit

100 g mantelijauhetta
110 g kananmunan valkuaista (n. 3 kpl)
200 g tomusokeria ( 100g mansikkatomusokeria + 100 g tomusokeria )
4 rkl sokeria

Vaaleanpunaista väriainetta


- Kaada mantelijauhe ja tomusokeri monitoimikoneeseen ja sekoita noin 15 sekuntia, kunnes seos on hienoa ja tomuista. Siivilöi seos kulhoon ison siivilän läpi. Heitä siivilään jäävät mantelipalat pois.

- Vatkaa munanvalkuaiset  kovaksi vaahdoksi isossa kulhossa. Vatkaa vähitellen sekaan hienosokeri, kunnes saat kovaa, kiiltävää marenkia.

-Kääntele manteliseosta kolmasosa kerrallaan lastalla tai nuolijalla marenkiin. Kun kaikki kuivat aineet on sekoittuneet hyvin,lisää väriainetta ja jatka seoksen leikkaamista ja kääntelyä, kunnes saat kiiltävää, sakeaa ja nauhamaista taikinaa. Lopulta taikinan pitäisi olla tasaista ja kiiltävää ja sen tulisi valua nuolijasta paksuna nauhana, jonka jättämä jälki kestää noin 30 sekuntia ennen kuin tasoittuu.

- Levitä leivinpaperit uunipelleille. Kaada taikina isoon pursotinpussiin, jossa on1 cm:n terä. Pursota leivinpaperille pyöreitä 3 cm:n nokareita riittävän kauas toisistaan. Jos haluat isoja macaroneja, pursota 7 cm:n nokareita. Jos haluat pieniä, pursota 2 cm:n nokareita.

-  Kopauta uunipellin pohjaa napakasti kämmenellä tai näpäytä peltiä työtasoon, jotta ilmakuplat rikkoutuvat ja taikinan piikit ja nystyt tasoittuvat. Kopauttaminen auttaa myös röpelöreunan (ranskaksi pied, 'jalka') muodostumista paistovaiheessa. Jos taikinassa näkyy vielä huippuja, voit tasoittaa ne varovasti kostutetulla sormenpäällä.

image.jpg
- Jätä macaronit huoneenlämpöön puoleksi tunniksi-tunniksi, jotta niiden pinta kuivuu ja aavistuksen verran kovettuu. Sen jälkeen sormeen ei pitäisi tarttua taikinaa, jos kosketat pintaa varovasti.

-  Paista pikkuleivät pellillinen kerrallaan 150 asteessa  8-10 minuuttia. Macaronit ovat valmiita, kun niissä on rapea kuori ja kun röpelöreunainen pohja ei hylly nostattaessa paistoksia varovasti leivinpaperilta. Jos pohjat ovat vielä pehmeitä tai tahmeita, nosta pelti takaisin uuniin muutamaksi minuutiksi, mutta jätä luukku raolleen.

- Anna Macaronien jäähtyä uunipellillä 10 minuuttia. Irrota ne varovasti leivinpaperista. Nosta ne ritilälle jäähtymään täysin.

image.jpg

Täyte

4   rkl   suolatonta voita /normi voita

0,5 tl    vaniljauutetta

2,5 dl   tomusokeria siivilöitynä

4           mansikkaa pieneksi pilkottuna

Vatkaa voi ja vaniljauute kulhossa vaaleaksi ja kuohkeaksi. Vatkaa vähitellen joukkoon tomusokeri, kunnes seos on tasaista ja pehmeää. Kääntele joukkoon mansikat. Levitä/pursota täyte

* Tätä täytettä tuli ihan syötyä semmoisenaankin, oi nam! *

 

image.jpg

Pistaasimacaronit

100 g mantelijauhetta
110 g kananmunan valkuaista (n. 3 kpl)
200 g tomusokeria
3 rkl sokeria + 1 rkl vaniljasokeria

Vihreää elintarviketta


- Kaada mantelijauhe ja tomusokeri monitoimikoneeseen ja sekoita noin 15 sekuntia, kunnes seos on hienoa ja tomuista. Siivilöi seos kulhoon ison siivilän läpi. Heitä siivilään jäävät mantelipalat pois.

- Vatkaa munanvalkuaiset  kovaksi vaahdoksi isossa kulhossa. Vatkaa vähitellen sekaan hienosokeri, kunnes saat kovaa, kiiltävää marenkia.

- Kääntele manteliseosta kolmasosa kerrallaan lastalla tai nuolijalla marenkiin. Kun kaikki kuivat aineet on sekoittuneet hyvin,Lisää väriainetta,  jatka seoksen leikkaamista ja kääntelyä, kunnes saat kiiltävää, sakeaa ja nauhamaista taikinaa. Lopulta taikinan pitäisi olla tasaista ja kiiltävää ja sen tulisi valua nuolijasta paksuna nauhana, jonka jättämä jälki kestää noin 30 sekuntia ennen kuin tasoittuu.

- Levitä leivinpaperit uunipelleille. Kaada taikina isoon pursotinpussiin, jossa on1 cm:n terä. Pursota leivinpaperille pyöreitä 3 cm:n nokareita riittävän kauas toisistaan. Jos haluat isoja macaroneja, pursota 7 cm:n nokareita. Jos haluat pieniä, pursota 2 cm:n nokareita.

-  Kopauta uunipellin pohjaa napakasti kämmenellä tai näpäytä peltiä työtasoon, jotta ilmakuplat rikkoutuvat ja taikinan piikit ja nystyt tasoittuvat. Kopauttaminen auttaa myös röpelöreunan (ranskaksi pied, 'jalka') muodostumista paistovaiheessa. Jos taikinassa näkyy vielä huippuja, voit tasoittaa ne varovasti kostutetulla sormenpäällä.

- Jätä macaronit huoneenlämpöön puoleksi tunniksi-tunniksi, jotta niiden pinta kuivuu ja aavistuksen verran kovettuu. Sen jälkeen sormeen ei pitäisi tarttua taikinaa, jos kosketat pintaa varovasti.

-  Paista pikkuleivät pellillinen kerrallaan 150 asteessa  8-10 minuuttia. Macaronit ovat valmiita, kun niissä on rapea kuori ja kun röpelöreunainen pohja ei hylly nostattaessa paistoksia varovasti leivinpaperilta. Jos pohjat ovat vielä pehmeitä tai tahmeita, nosta pelti takaisin uuniin muutamaksi minuutiksi, mutta jätä luukku raolleen.

- Anna Macaronien jäähtyä uunipellillä 10 minuuttia. Irrota ne varovasti leivinpaperista. Nosta ne ritilälle jäähtymään täysin.

Täyte

6  rkl  voita / suolatonta voita

3½  dl  tomusokeria siivilöitynä

2 rkl pieneksi rouhittuja pistaaseja

vihreää elintarvikeväriä

- Vatkaa voihin hieman väriä. Vatkaa vähitellen sekaan tomusokeria, kunnes seos on tasaista ja pehmeää. Sekoita joukkoon pistaasipähkinät

- Levitä/ pursota täyte