Vapuksi / vapun aikaan tuppaa tulemaan himo leipoa ja tehdä taas vaikka ja mitä. Tänäkin vuonna on tullut tehtyä jo jokavuotuisia tippaleipiä, churroja, munkkeja uudella twistillä ja ensimmäistä kertaa rosetteja.
Simaa unohtamatta :) Tänä vuonna kokeilin taas kahta erilaista, suosttelen, jos haluaa tavan siman rinnalle muutakin.
Korvapuustimunkit ( ohje hieman alemmassa postauksessa )
Churrot ja salted caramel kastike
N. 20 kpl
2 1/2 dl vettä
100 g voita
1/4 tl suolaa
2 tl raastettua appelsiinin kuorta ( käytin kokeeksi Dr.oetkerin uutuutta, ja toimii!)
2 1/2 dl vehnäjauhoja
3 kananmunaa
1 l rypsiöljyä
kanelisokeria
-Ohje Kotivinkistä -
Salted caramel sauce
n. 3 dl
Ainekset:
2 1/3 dl sokeria
6 rkl vettä
60g voita, kuutiona
1 1/5 dl kuohukermaa
3/4 tl sormisuolaa
Tippaleivät
3 munaa
2½ dl maitoa
½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
4 dl vehnäjauhoja
2 tl Dr.oetkerin appelsiini- tai sitruunankuoriraastetta
ripaus suolaa
Kypsentämiseen
öljyä tai kookosrasvaa
- Vatkaa munat, lisää maito ja muut ainekset. Sekoita tasaiseksi
- Pane taikina muovipussiin ja sulje pitävällä solmulla. Tee kulmaan pieni reikä, josta pursottaessa tulee spagetin paksuista nauhaa
- Kuumenna rasva padassa. Pane pohjalle säilyketölkki, josta on poistettu pohja ja kansi
- Pursota taikinaa ristiin rastiin. Kun taikina on hyytynyt, voit poistaa purkin esim. pihdeillä ja siirrä toiseen kohtaan. Pursota uusi tippaleipä
- Kypsennä molemminpuolin kauniin ruskeiksi. Nosta kypsät leivonnaiset reikäkauhalla valumaan lautaselle talouspaperin päälle
- Siivilöi jäähtyneiden tippaleipien päälle tomusokeria
Huom! Kokeileppa päällä makutomusokeria. Ai nam!
Mustaherukkasima
400 g mustaherukoita, pakaste
500 g Dansukker Luomuruokosokeria
4 l kiehuvaa vettä
1/5 tl tuorehiivaa (herneen kokoinen pala)
sokeria, rusinoita
- Kaada jäiset mustaherukat ja sokeri kiehuvaan veteen. Jäähdytä kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva joukkoon. Anna juoman käydä huoneenlämmössä seuraavaan päivään. Siivilöi ja pullota sima
- Pane jokaiseen pulloon muutama rusina ja teelusikallinen sokeria. Säilytä marjasima jääkaapissa. Sima on valmista juotavaksi parin päivän kuluttua pullotuksesta, kun rusinat ovat nousseet pintaan
Lime-rosmariini sima
4 l vettä
250 g Dansukker Fariinisokeria
250 g Dansukker Taloussokeria
4 limettiä
6 vahvaa oksaa rosmariinia
1/5 tl tuorehiivaa (herneen kokoinen pala)
Pullotukseen
sokeria, rusinoita
- Mittaa sokerit puhtaaseen isoon astiaan. Kiehauta puolet vedestä ja kaada sokerien päälle
- Leikkaa kahden hyvin pestyn limetin vihreä kuoriosa terävällä kuorimaveitsellä lastuiksi. Purista kaikista limeteistä mehu. Sekoita kuorilastut ja mehu sokeriliemen joukkoon. Lisää rosmariininoksat sekä loput vedestä. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi ja lisää sitten nestetilkkaan liuotettu hiiva. Anna siman käydä huoneenlämmössä noin 1 vrk.
- Siivilöi ja pullota sima. Lisää jokaiseen pulloon 1 tl sokeria ja muutama rusina. Laita pullot viileään. Sima on valmista vajaassa viikossa, kun rusinat nousevat pintaan. Säilytä sima viileässä ja käytä noin viikon kuluessa.
Rosetit
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.