Hyvää Vappua!

Meillä on herkuteltu tippisten ja rosettien lisäksi tietenkin itsetehdyillä munkeilla ja simalla :)

IMG_4307.jpg

12-18 kpl

100 g voi- tai margariinisulaa
2 ½ dl kaurajuomaa/ vettä
½ pkt hiivaa tai 1 ps kuivahiivaa
1 dl sokeria
1 tl kardemummaa
1 tl suolaa
1 muna
7 ½ dl vehnäjauhoja

 

Paistamiseen

700-900 ml rypsiöljyä (tai vastaava määrä kookosrasvaa)

 

 

-  Sulata rasva kattilassa. Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita hiiva jauhojen joukkoon ja etene muilta osin reseptin mukaan. Tavallisen hiivan kyseessä ollessa ripottele hiiva maitoon ja sekoita, kunnes se on liuennut maidon joukkoon. Sekoita joukkoon sokeri, kardemumma, suola ja muna  .Lisää jauhot pienissä erissä käsin (tai alkuun puuhaarukalla) sekoittaen. Lisää loppuvaiheessa mukaan voisula ja tämän jälkeen loput jauhot

-  Kohota taikinaa n. 45 min tai kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi

-  Leivo taikinasta tanko ja jaa se pieniksi paloiksi. Pyörittele joko palloja tai tee rinkuloita. Rinkuloita saat tehtyä pallosta niin, että työnnät peukalot keskeltä läpi ja pyörittelet aukkoa suuremmaksi. Voit myös kaulia taikinan lituskaksi ja ottaa pyöreällä muotilla/ lasilla palat. Paina eskelle vielä pienemmällä muotilla reikä

- Kypsennä munkkeja kuumennetussa öljyssä tai rasvassa kunnes ne ovat kauniin ruskeita molemmin puolin. Sopiva paistolämpötila on 180-190 astetta

- Nosta talouspaperin päälle valumaan ja sekoittele sokerissa/ sokeri-kaneliseoksessa lämpiminä

 

 

IMG_4306.jpg

Passion-sima:
 
4 litraa vettä
200g passionpyrettä
250g  fariinisokeria
250g sokeria
herneen kokoinen pala tuorehiivaa
rusinoita
 
-Kuumenna 2 litraa vettä ja liuota siihen sokerit
-Lisää loppu vesi sekä passionpyre, anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi
-Lisää  hiiva, sekoita kunnes hiiva on liuennut
-Anna käydä peitettynä huoneenlämmössä 1 vuorokausi
-Pullota ja säilytä kylmässä
-Sima on valmista kun rusinat nousevat pintaan. Vastaavasti pyreestä tullut hedelmälihasakka painuu pohjalle
-Käytä viikon kuluessa
 
 
Mango-appelsiinisima
 
4 litraa vettä
200g mangopyrettä
250g fariinisokeria
250g Dansukker sokeria
appelsiinin kuoret ja mehu
herneen kokoinen pala tuorehiivaa
rusinoita
 
-Kuumenna 2 litraa vettä ja liuota siihen sokerit
-Lisää loppu vesi sekä passionpyre,appelsiininkuoret ja appelsiininmehu,  anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi
-Lisää  hiiva, sekoita kunnes hiiva on liuennut
-Anna käydä peitettynä huoneenlämmössä 1 vuorokausi
-Pullota ja säilytä kylmässä
-Sima on valmista kun rusinat nousevat pintaan. Vastaavasti pyreestä tullut hedelmälihasakka painuu pohjalle
-Käytä viikon kuluessa