Viime vuoden Maku lehdessä oli näiden ohje ja nyt kokeilin joku aika ennen joulua. Näitäkin sai sitten laittaa herkkupaketteihin. Tein nämä gluteiinittomista jauhoista.

Kuten ohjeessakin mainitaan, on tämä taikina hieman hankala työstää. Siksi muodot ei minulla tahtonut oikein pysyä. (taisin antaa olla liian kauan jääkaapissa...)Mutta hyviä oli!

DSC00451%20%282%29-normal.jpg

70 kpl

200 g voita
1 1/4 dl sokeria
3 1/2 dl vehnäjauhoja
87 g vaniljakastikeaineksia (Ekströms Fresta Marsán)

Pinnalle
2 rkl sokeria
2 tl kanelia

-Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi.

-Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoon. Sekoita taikinaksi.

-Anna taikinan levätä kelmulla peitettynä jääkaapissa noin 30 minuuttia. Jos taikina on jääkaapissa pidempään, niin siinä oleva voi kovettaa taikinan, ja sitä vaativampaa taikinan saaminen kaulittavaksi on. Toisaalta jos jättää jääkaappikäsittelyn väliin, niin taikina voi olla liian pehmeää kaulittavaksi.

-Kauli taikinasta 3–4 mm paksuinen levy, ja painele siitä piparimuoteilla pikkuleipiä. Kun otat taikinan jääkaapista niin vaivaa sitä käsissäsi, kunnes se lämpiää sen verran, että työstäminen on mahdollista. Jos taikina vaivaamisesta ja lämmittämisestä huolimatta on erittäin murenevaista eikä tahdo pysyä kasassa, niin voit lisätä siihen 1-2 rkl nestettä, esim. kermaa. Tämä vähentää taikinan murenevaisuutta. Kaulintavaiheessa on tärkeää, että käytät jauhoja vain sen verran, että taikina ei tartu pöytään tai kaulimeen. Vältä liian jauhojen käyttöä. Käytä pieniä muotteja ja nosta pikkuleivät pöytäpinnalta ohuella metallilastalla (jonka voit kastaa jauhoihin tarttumisen estämiseksi). Taikinaa on myös turha yrittää kaulia hyvin ohueksi. Parempi on jättää se reilusti noin 4 mm paksuiseksi.

-Sekoita kaneli ja sokeri matalalla lautasella. Paina jokaisen pikkuleivän yläpuoli seokseen. Jos hankalaa, niin kaneli-sokeriseoksen voi myös ripotella pikkuleipien pinnalle kun olet nostanut ne leivinpaperoidulle pellille.

-Paista leivinpaperoidulla pellillä 200 asteessa 10–12 minuuttia.

"•Taikina on vaativaa käsiteltävää ja murenevaista kuten lusikkaleipätaikinatkin. Toivotan pikkuleipien työstöön kärsivällisyyttä. Joka tapauksessa herkullinen maku maksaa vaivan."    -Maku lehti