"Laskiainen on keskitalven iloinen ja riehakas juhla, johon kuuluvat olennaisena osana mäenlasku, hernekeitto ja laskiaispullat.
Laskiainen on kristillisen kirkkovuoden juhla, jota vietetään 40 päivää ennen pääsiäistä. Juhlaan kuuluu kaksi merkkipäivää: laskiaissunnuntai ja laskiaistiistai. Laskiainen on iloinen ja riehakas juhla, koska perinteisesti laskiaistiistain jälkeisenä tuhkakeskiviikkona alkaa pääsiäiseen saakka kestävä suuri paasto.
Suomessa laskiaisperinteeseen kuuluu kelkkamäki. Mäessä huudetaan ”pitkiä pellavia, hienoa hamppua, nauriita kuin lautasia ja räätiköitä kuin nurkanpäitä”. Räätikkä tarkoittaa lanttua ja nurkanpää hirrenpäätä nurkkasalvoksessa. Mitä pidemmälle kelkka luistaa, sitä pidempiä pellavia saadaan."
"Laskiaispulla on pulla, joka on täytetty kermavaahdolla ja vaihtoehtoisesti joko mantelimassalla tai hillolla. Alkuperäisen, 1700-luvulta olevan reseptin mukaan täytteenä on mantelimassaa ja kermavaahtoa, mutta Suomeen levittyään 50- ja 60-luvulla mantelimassa on korvattu usein hillolla, mantelimassan vaikean saatavuuden ja korkean hinnan vuoksi. Alkuperämaassa Ruotsissa täytteenä on aina mantelimassaa, mutta hilloversioita löydetään usein myös Norjasta ja Tanskasta, Suomen lisäksi."
Perinteisen pyöreän laskiaispullan sijasta voi tehdä tötterönmallisia laskiaispullia . Myös sydämenmalliset on ajankohtaisia kun ystävänpäivä on samassa v-lopussa laskiaissunnuntain kanssa :)
Näissä on sisällä omatekoista mantelimassaa ja neljän marjan hilloa sekä kermavaahtoa karamellisiirapilla maustettuna
- Sekoita ainekset tasaiseksi seokseksi
- Pyöritä seoksesta tanko (tomusokeria tai perunajauhoja apuna käyttäen). Jaa tanko paloiksi ja käytä laskiaispullien täytteenä. Säilytä mantelimassa tiiviissä pussissa jääkaapissa
Vatkattuun kermaan voit löräyttää erimakuisia makusiirappeja saadaksesi hieman twistiä kermaan ;)
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.