Montakohan kertaa on tullut tehtyä macruja... Jonkunverran. Eniten olen tehnyt ranskalaisella ohjeella eli sekoittaen. Muutaman kerran olen kokeillut italialaisella.. Ranskikset on onnistunut yleensä. Pitkään tässä oli jokin kirous päällä ja meni 10 peltiä ihan roskiin, koska ei vaan millään onnistunut, ei sitten millään.
Nyt oli otettava itseä niskasta kiinni ja alettava uudestaan kokeilemaan! Tein ekan satsin ranskalaisella ja toisen satsin italialaisella massalla. Noh, italialaiset ei onnistunut, mutta ranskalaiset onnistui! Ja siitähän jäi sen verta hyvä fiilis, että oli pakko koklata lisää..Ja lisää..ja lisää.. Yhteensä 5 eri väriä tuli tehtyä, ja kaikki onnistui :D
Yllä olevassa kuvassa siis ranskalaisella massalla tehtyjä
Taikina
125 g mantelijauhetta
3 ½ dl (230 g) tomusokeria
3 (100 g) keskikokoisen munan valkuaista (huoneenlämpöisinä)
½ dl sokeria
haluamaasi geeliväriä
-Mantelijauho ja tomusokeri sekaisin monitoimikoneessa
-Vatkaa valkuaisia keskiteholla, kunnes ne ovat saaneet kuohkeutta. Lisää sokeri muutamassa erässä. Jatka vatkaamista keskiteholla, sekoita samalla joukkoon elintarvikeväri. Älä vatkaa ”kankeaksi”, kovaksi vaahdoksi, vaan jätä notkeaksi ja kiiltäväksi
-Siivilöi tomusokeri-mantelijauhoseos valkuaisvaahdon joukkoon parissa erässä nuolijalla sekoittaen
-Laita massa pursotuspussiin, mihin on laitettu pyöreäpäinen tylla. Pursota leivinpaperille pieniä kolikoita ihan kohtisuoraa alustaa kohden ja tee pieni nopea pyöräytys, jotta saat massan "katkeamaan" siististi
Yllä olevassa kuvassa tyttö kokeilee pursotusta ensimmäistä kertaa
- Jätä huoneenlämpöön kuorettumaan ( sormella koskiessa ei massaa tartu ollenkaan ) 15-30min ( joskus voi viedä enempikin aikaa )
Yllä olevissa kuvissa kuorettumassa olevia macruja
- Paista 130 asteessa n. 13-15 min . Jos käyttää tummempaa väriainetta, voi olla että tarvitsee paistaa hieman kauemmin. Riippuu niin paljon myös omasta uunista
Tässä valmiita kuoria
Harmaissa kuorissa on tomusokeri-mantelijauheen joukkoon lisätty 1 tl raakalakritsajauhetta ja 1 tl salmiakkijauhetta
Punaisissa kuorissa käytetty mansikkatomusokeria
Ruskeissa kuorissa käytetty suklaa-minttutomusokeria ja kaakaojauhetta. Liloissa kuorissa on black forest tomusokeria ja hieman salmiakkia
Ja tässä sitten italialaisella massalla tehtyjä, mitkä ei sitten lainkaan onnistunut. Ja näitä kyllä kuivatin melkein 3 h.
Ei siis saa luovuttaa vaikka takapakkia ja epäonnistumisia tulisikin joskus. Mutta on nämä kyllä edelleenkin yksiä pikku-perkeleitä XD
Alla on vielä koottu niksejä onnistumiseen. Ei muuta kuin leivonnaniloa!
Tällä hetkellä tämä perhe nauttii Mallorcan auringosta ja lämmöstä jo kolmatta päivää!!
" Onnistumisen aakkoset
Käytä macaronien valmistukseen kuoretonta, hienojakoista mantelijauhetta. Mantelijauhe kannattaa silti siivilöidä vähintään kertaalleen ennen macaronien valmistusta, jotta se on mahdollisimman hienoa. Leivoksista tulee siten sileämpiä. Valkuaiset kannattaa erotella jo edellisenä päivänä. Säilytä valkuaisia jääkaapissa ja nosta ne huoneenlämpöön vähintään tuntia ennen macaronien valmistusta. Huoneenlämpöiset valkuaiset vaahtoutuvat paremmin kuin kylmät.
Macaronien valmistuksessa on erityisen tärkeää, että välineet ovat puhtaat ja kuivat. Raaka-aineet punnitaan keittiövaa’an avulla tarkasti. Taikinan sopivan paksuuden oppii parhaiten kokeilemalla. Onnistuneet macaronit saattavat vaatia hieman harjoittelua, mutta yrittäminen palkitaan kauniilla ja herkullisilla leivoksilla. Kokeile rohkeasti!
Yleisimpiä ongelmia macaronien valmistuksessa
Macaroneihin ei muodostu jalkaa, eli taikina leviää pellillä mutta ei kohoa
Ongelma liittyy taikinan valmistukseen. Taikina on ollut liian löysä.
Macaronien pinta on epätasainen tai niihin jää pieni ”huippu”
Vatkasitko marengin liian kovaksi? Sekoititko massaa riittävästi, jotta se oli valuvaa? Taikinan sopivan paksuuden oppii vain kokeilemalla. Älä lannistu!
Macaroneihin tulee liian iso jalka
Olet kuivattanut macaroneja liian pitkään. Kokeile seuraavalla kerralla hieman lyhyempää aikaa.
Macaronien pinta halkeilee uunissa
Et ehkä kuivattanut macaroneja riittävästi. Kuivata pohjia seuraavalla kerralla hieman pidempään ennen paistamista.
Macaroneista tulee todella suuria
Pursottaminen voi olla aluksi hieman hankalaa. Macaronin sopiva halkaisija on noin 2 euron kolikon kokoinen. Voit piirtää avuksi ympyröitä leivinpaperiin. Käännä leivinpaperi ympäri, ja pursota macaronit malliympyröiden päälle. Pyri tekemään leivospohjista samankokoisia, jotta ne kypsyvät tasaisesti.
Macaronien kuoret tarttuvat leivinpaperiin, irrottaminen on vaikeaa
Paistoaika on ollut liian lyhyt, eli macaron on jäänyt liian sitkeäksi ja raa’aksi pohjasta. Paista seuraavalla kerralla hieman pidempään. Voit myös jäähdyttää leivokset kuuman pellin päällä, jolloin macaronien pohjat kuivuvat myös jäähdytyksen aikana.
Macaronien kuoret ovat kuivia
Paistoaika on ollut liian pitkä, joten kuoret ovat kypsyneet ja kuivuneet liikaa. Paista hieman vähemmän aikaa seuraavalla kerralla, jotta ne jäävät sopivan sitkeiksi sisältä.. Macaronien ei kuulu myöskään saada väriä paistamisen aikana. "
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.