Runebergin päivä lähestyy. Oleteko tekemässä torttuja vai muita?

Tässä muutama vaihtoehto, mitä on aikaisemmin tullut tehtyä

 

Runeberginleivokset

Runeberg.jpg

( taikinasta tulee 9 torttua Runeberg vuoassa tai 6 sellaista ja 6 puolipallon muotoista )

3 kananmunaa

1 1/2 dl sokeria

3 dl piparkakkuja jauhettuna/ puolukan makuisia piparkakkuja

1 dl mantelirouhetta/ mantelijauhetta

1 1/2 dl spelttijauhoja

1 1/2 tl leivinjauhetta

150 g kemaviiliä

1 dl kermaa

 

Kostutus

3 rkl vettä ja 3 rkl Modon rommisiirappia

 

Kuorrutus

 vadelmamarmeladia

1 1/2 dl tomusokeria

3-4 rkl Modon rommisiirappia

Väliin

2  dl  kuohukermaa

rommisiirappia

Kokonaisia vadelmia

 

 

- Suihkuta vuokaspraylla vuoat

- Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.  Sekoita kuivat aineet keskenään ja kääntele ne vaahdon joukkoon. Sekoita lopuksi joukkoon kermaviili ja kerma. Kaada vuokiin

- Paista  175-asteisessa uunissa alatasolla 30-40 minuuttia . Tarkista puutikulla  kypsyydet (jos tikkuun ei jää taikinaa, on tortut kypsiä). Anna  jäähtyä hetken aikaa ja irrota

- Kostuta vesi-siirappiseoksella sudin avulla torttuja päältä

- Vatkaa kerma ja lorauta maun mukaan rommisiirappia joukoon. Jatka vielä vatkaamista .Siirrä pursotinpussiin

- Tee puolipalloista parit ja pursota toiselle puolipallon reunalle kermaa. Lisää kokonainen vadelma keskelle ja laita toinen puolikas päälle

- Siirrä vadelmamarmeladi pursotuspussiin ja pursota pyöreällä tyllalla tai tyllan adapterin päällä ( tai ihan vain leikkaa pussiin haluamasi kokoinen reikä) ja pursota pyörylöitä

- Sekoita keskenään tomusokeri ja siirappi. Kaada kuorrutus pussiin ja leikkaa sopivankokoinen pala kärjestä pois. Pursota sokerikuorrutetta vadelmamarmeladirenkaiden väleihin

 

Runebergin kakku

runari%20kakku.jpg

3 kananmunaa

1 1/2 dl sokeria

3 dl piparkakkuja jauhettuna

1 dl mantelirouhetta/ mantelijauhetta

1 1/2 dl vehnäjauhoja

1 1/2 tl leivinjauhetta

150 g margariinia

1 dl kermaa

Kuorrutus

230 g (1 prk) vadelmamarmeladia

1 1/2 dl tomusokeria

5-6 tl sitruunamehua

Väliin

2  dl  kuohukermaa/floravispiä

rommmisiirappia

vaniljakreemijauhetta

 

 

- Suihkuta vuokaspraylla irtopohjavuoan reunat tai voitele ja jauhota, jonka halkaisija on 24 cm,

- Sulata margariini ja anna sen jäähtyä

- Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.  Sekoita kuivat aineet keskenään ja kääntele ne vaahdon joukkoon. Sekoita lopuksi joukkoon jäähtynyt rasvasula ja maito. Kaada vuokaan

- Paista  175-asteisessa uunissa alatasolla 30-40 minuuttia . Tarkista puutikulla kakun kypsyys (jos tikkuun ei jää taikinaa, on kakku kypsä). Anna kakun jäähtyä hetken aikaa ja irrota se vuoasta. Siirrä kakku tarjoilualustalle ja anna jäähtyä kokonaan.

- Vatkaa kerma ja lorauta maun mukaan rommisiirappia joukoon. Jatka vielä vatkaamista ja lisää hieman vaniljakreemijauhetta. Siirrä pursotinpussiin

- Halkaise kakku ja pursota/lvitä kerma väliin. Nosta yläpuoli päälle

- Siirrä vadelmamarmeladi pursotuspussiin ja pursota pyöreällä tyllalla tai tyllan adapterin päällä ( tai ihan vain leikkaa pussiin haluamasi kokoinen reikä) ja pursota pyörylöitä

- Sekoita keskenään tomusokeri ja sitruunamehu. Kaada kuorrutus pussiin ja leikkaa sopivankokoinen pala kärjestä pois. Pursota sokerikuorrutetta vadelmamarmeladirenkaiden väleihin.

Voit myös kostuttaa kakun rommisiirappi+vesi seoksella ,mutta itse en todennut sitä tarpeelliseksi. Kakku tuntui  tarpeeksi kostealta.

 

Myös tavalliset Runebergit on maistuvia ;)

runarit.jpg