2 isohkoa leipää


3 dl         vettä

4 rkl        fariinisokeria

1 dl         grahamjauhoja

1 pss      kuivahiivaa

n. 6 dl      vehnäjauhoja

1 rkl       (hienoa meri) suolaa

2 tl         oliiviöljyä


Mittaa kädenlämpöinen vesi,sokeri ja grahamjauhot +hiiva kulhoon ja sekoita. Anna seisoa n. 10 min kunnes alkaa kuplimaan. Vatkaa puolet jauhoista ja suola. Lisää loput jauhot ja alusta taikinaa käsin n. 10 min. tai 4 min. yleiskoneella, kunne taikina irtoaa kulhosta ja on kimmoisaa.  Öljyä iso kulho ja nosta taikina kohoamaan 1 1/2 h peitettynä. Jaa taikina kahteen osaan ja kauli palat jauhojen avulla suorakaiteen muotoisiksi levyiksi. Kääri rullalle jättäen saumapuoli alaspäin. Anna kohota puolituntia. Laita uuni lämpiämään 275 asteeseen. Nosta uunin pohjalle uunivuoallinen vettä, jotta ilma uunissa on kosteaa ja leipä saa rapean kuoren. Nosta toinen pelti kuumenemaan uuniin. Siirrä leivät kuuman pellin päälle ja vedä terävällä veitsellä viillot pintaan. Poista uunista vesivuoka ja paista leipiä 10 minuuttia ja käännä lämpö pois päältä. Anna kypsyä vielä jälkilämmössä 15 minuuttia.