Useampana vuonna on ollut pakko tehdä itse simaa, ja aina sitä on tullut tehtyä aivan liikaa!

Tänä vuonna pitikin suunnitellusti tehdä reilu satsi, jotta riittää töihin, vapuksi ja vappupäivän brunssille. Ja jotain uutta tietenkin tarvi tehdä ;) (Ja sitten iski taas armoton flunssa ja aivan tukkeeseen koko pää...Se siitä töihin viemisestä..Noh, jospa naapurit ja ystävät jelppisis sitten ;D  )

Joten laitoin marjaisan siman ja passionsiman tulemaan. Marjaisa maistuu oikein mukavan marjaisalta kyllä, mutta passionissa on hieman laimea maku. Johtuneisko siitä, että käytin passionkastiketta passionhedelmien sijasta. Kastiketta kun kaapissa jo oli. Mutta ensikerralla sitten aidoista hedelmistä!

11150640_10152993437312880_7900130285024

Passionsima

4 l vettä
250 g  Fariinisokeria
250 g  Taloussokeria
4 passionhedelmää  /  300g passionkastiketta (ite laitoin vain n. puolet )
1 ruukku sitruunamelissaa
1/5 tl tuorehiivaa (herneen kokoinen pala)

Pullotukseen
sokeria, rusinoita

- Mittaa sokerit puhtaaseen isoon astiaan. Kiehauta puolet vedestä ja kaada sokerien päälle. Puolita passionhedelmät ja lusikoi joukkoon niiden sisus/ kaada kastike joukkoon. Lisää sitruunamelissan varret sekä loput vedestä. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi ja lisää sitten nestetilkkaan liuotettu hiiva. Anna siman käydä huoneenlämmössä noin 1 vrk

- Siivilöi ja pullota sima. Lisää jokaiseen pulloon 1 tl sokeria ja muutama rusina. Laita pullot viileään. Sima on valmista vajaassa viikossa, kun rusinat nousevat pintaan. Säilytä sima viileässä ja käytä noin viikon kuluessa

 

Marjasima

 

6–7 dl mustaherukoita, mustikoita, punaherukoita , vadelmia ja /tai mansikoita
250 g Fariinisokeria
250 g Taloussokeria
4 l vettä
1/5 tl tuoretta hiivaa (herneen kokoinen pala)

Pullotukseen
sokeria, rusinoita

- Survo marjat kevyesti

- Kuumenna 1 l vettä kiehuvaksi. Lisää joukkoon marjat ja sokerit. Anna kiehahtaa.
Lisää joukkoon 3 l kylmää vettä

- Jäähdytä kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva joukkoon. Anna juoman käydä
huoneenlämmössä seuraavaan päivään

-  Siivilöi ja pullota sima. Pane jokaiseen pulloon muutama rusina ja teelusikallinen
sokeria

-  Säilytä marjasima jääkaapissa. Sima on valmista juotavaksi muutaman päivän
kuluttua pullotuksesta, kun rusinat ovat nousseet pintaan

 

Nautinnollista Vappua!