Hyvää Vappua!
Meillä on herkuteltu tippisten ja rosettien lisäksi tietenkin itsetehdyillä munkeilla ja simalla :)
12-18 kpl
100 g voi- tai margariinisulaa
2 ½ dl kaurajuomaa/ vettä
½ pkt hiivaa tai 1 ps kuivahiivaa
1 dl sokeria
1 tl kardemummaa
1 tl suolaa
1 muna
7 ½ dl vehnäjauhoja
Paistamiseen
700-900 ml rypsiöljyä (tai vastaava määrä kookosrasvaa)
- Sulata rasva kattilassa. Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita hiiva jauhojen joukkoon ja etene muilta osin reseptin mukaan. Tavallisen hiivan kyseessä ollessa ripottele hiiva maitoon ja sekoita, kunnes se on liuennut maidon joukkoon. Sekoita joukkoon sokeri, kardemumma, suola ja muna .Lisää jauhot pienissä erissä käsin (tai alkuun puuhaarukalla) sekoittaen. Lisää loppuvaiheessa mukaan voisula ja tämän jälkeen loput jauhot
- Kohota taikinaa n. 45 min tai kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi
- Leivo taikinasta tanko ja jaa se pieniksi paloiksi. Pyörittele joko palloja tai tee rinkuloita. Rinkuloita saat tehtyä pallosta niin, että työnnät peukalot keskeltä läpi ja pyörittelet aukkoa suuremmaksi. Voit myös kaulia taikinan lituskaksi ja ottaa pyöreällä muotilla/ lasilla palat. Paina eskelle vielä pienemmällä muotilla reikä
- Kypsennä munkkeja kuumennetussa öljyssä tai rasvassa kunnes ne ovat kauniin ruskeita molemmin puolin. Sopiva paistolämpötila on 180-190 astetta
- Nosta talouspaperin päälle valumaan ja sekoittele sokerissa/ sokeri-kaneliseoksessa lämpiminä
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.