Kesän ja syksyn antimista on hyvä valmistaa helppoja hilloja syksyn pimeneviin iltoihin ja talven herkkuvaraksi.
Tässä muutama ohje joita suosittelen kokeilemaan.
Uuniomena hillo
1 kg omenia
500 g hillosokeria
1-2 kanelitankoa
1 vaniljatanko
ripaus muskottipähkinää
- Pese ja lohko omenat 4-6 osaan. Poista siemenkodat. Laita omenat,sokeri , halkaistu vaniljatanko ja kanelitangot syvään uunivuokaan tai leivinpaperilla päällystetylle pellille. Mausta ripauksella muskottipähkinää ja sekoita.
- Laita vuoka 150-asteiseen uuniin 1- 1½ tunniksi. Sekoita välillä kerran tai kaksi.
- Poista tangot ja soseuta kypsyneet omenat ja sokeriliemi sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Säilö hillo puhtaisiin, kuumiin lasipurkkeihin.
Banaani-karviaishillo / Karviaishillo kanelilla
750 g karviaisia
½ dl vettä
2 soseutettua banaania
(½ rkl raastettua inkivääriä)
½ kg hillosokeria
- Puhdista karviaiset ja huuhdo ne. Soseuta marjat sauvasekoittimella. Kuumenna sose ja vesi kattilassa, anna muhia sekoitellen n. 10 min.
- Lisää banaanisose. Lisää hillosokeri kuumaan soseeseen. Keitä 10 min.
- Jäähdytyä puolisen tuntia ja purkita kuumiin ja puhtaisiin lasipurkkeihin
Karviaishillo kanelilla
1 kg karviaisia
½ dl vettä
kaneli ja vaniljatanko
½ kg hillosokeria
- Puhdista ja huuhdo marjat. Mittaa ainekset kattilaan, puolita vaniljatanko pituus suunnassa
- Keitä hiljalleen 20 min. Poista mausteet
- Jäähdytä ja purkita
Mansikka-raparperihillo
150 g ( 3 pientä vartta) raparperia
1 rkl vettä
350 g mansikoita
2 1/2 dl Dan Sukkerin hillosokeria
1 vaniljatanko
-Huuhtele raparperi ja viipaloi se ohuelti. Laita raparperipalat kattilaan vesitilkan kanssa. Älä laita vettä enempää, sillä raparperista ja mansikoista irtoaa nestettä. Lisää pituussuunnassa avattu vaniljatanko ja kaavi siitä sisus joukkoon
- Anna raparperien ja vaniljatangon muhia kattilassa noin 5 minuuttia, lisää kohmeiset/jäiset mansikat. Kun seos alkaa höyrytä, lisää hillosokeri sekoittaen. Anna seoksen kiehua miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia.
- Nosta kattila liedeltä ja jäähdytä puolisen tuntia. Jäähdytä hillo ja kuori pinnalta vaahto.Poista vaniljatanko
- Jaa hillo kuumennettuihin purkkeihin. Sulje huolellisesti.
Lemoncurd
2 sitruunan kuori (n. 3 rkl)
1 dl sitruunamehua
3 keltuaista
¾ dl hillosokeria
¾ dl sokeria
50 g voita
-Raasta sitruunoiden kuori ja purista 1 desilitra mehua.
-Laita kattilaan kuoriraaste, mehu, keltuaiset ja sokerit.
-Kuumenna seosta koko ajan vispilällä sekoittaen, kunnes se kiehahtaa. Säädä lieden lämpötilaa alhaisemmalle ja jatka keittämistä, kunnes seos sakenee (n. 5 minuuttia). Kaada kulhoon ja nosta kulho kylmään vesihauteeseen. Vatkaa hitaalla teholla, kunnes hilloke muuttuu vaahtomaiseksi. Lisää joukkoon pehmeä voi pieninä nokareina.
-Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on tasainen.
-Kaada sitruunatahna kannelliseen lasipurkkiin ja laita jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi. Tahna säilyy jääkaapissa pari viikkoa.
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.