Vapuksi / vapun aikaan tuppaa tulemaan himo leipoa ja tehdä taas vaikka ja mitä. Tänäkin vuonna on tullut tehtyä jo jokavuotuisia tippaleipiä, churroja, munkkeja uudella twistillä ja ensimmäistä kertaa rosetteja.

Simaa unohtamatta :) Tänä vuonna kokeilin taas kahta erilaista, suosttelen, jos haluaa tavan siman rinnalle muutakin.

Korvapuustimunkit ( ohje hieman alemmassa postauksessa )

munkit1.jpg

Churrot ja salted caramel kastike

13102838_1057453974314698_13148192232084

N. 20 kpl

2 1/2 dl vettä

100 g voita

1/4 tl suolaa

2 tl raastettua appelsiinin kuorta ( käytin kokeeksi Dr.oetkerin uutuutta, ja toimii!)

2 1/2 dl vehnäjauhoja

3 kananmunaa

Paistamiseen

1 l rypsiöljyä

Koristeluun

kanelisokeria

- Mittaa vesi, voi ja suola kattilaan. Kiehauta. Lisää appelsiininkuoriraaste ja vehnäjauhot. Vatkaa voimakkaasti muutama minuutti, kunnes taikina irtoaa kattilan reunoista pallomaiseksi. Siirrä kattila pois liedeltä
 
- Vatkaa munat kulhossa kevyeksi vaahdoksi. Kaada munavaahto nauhana koko ajan vatkaten lämpimän taikinan joukkoon. Siirrä taikina pursotinpussiin tai muovipussiin
 
- Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa noin 175-asteiseksi. Jos sinulla ei ole lämpömittaria, voit testata sopivan kuumuuden tiputtamalla öljyyn pienen palan taikinaa. Jos se nousee heti voimakkaasti kuplien pintaan, öljy on riittävän kuumaa. Leikkaa pursotin- tai muovipussiin reikä ja pursota taikinasta öljyyn sormenpaksuisia tankoja. Paista churrot 3-4 kerrallaan molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Nosta kypsät churrot reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan ja kääntele hieman jäähtyneenä kanelisokerissa

-Ohje Kotivinkistä -

Salted caramel sauce
n. 3 dl

Ainekset:
2 1/3 dl sokeria
6 rkl vettä
60g voita, kuutiona
1 1/5 dl kuohukermaa
3/4 tl sormisuolaa

 

Tee näin:
1. Mittaa kaikki ainekset valmiiksi ennen kuin aloitat kinuskin teon. Lue resepti ja alla olevat vinkit läpi vielä kerran.
2. Laita sokeri ja kylmä vesi paksupohjaiseen keskikokoiseen kattilaan ja lämmitä keskilämmöllä kiehumispisteeseen, koko ajan sekoittaen vispilällä. Kun seos alkaa kiehumaan, lopeta sekoittaminen ja anna seoksen kiehua kunnolla, aina välillä kattilaa hellästi pyöritellen. Älä sekoita vispilällä tässä vaiheessa.
3. Seos alkaa pikkuhiljaa muuttamaan väriä läpinäkyvästä keltaiseksi, ja siitä oranssin punaiseksi. Kun seos on syvän oranssia/punaista lisää voi ja sekoita voimakkaasti vispilällä kunnes voi on sulanut. Ota seos heti pois liedeltä. 
4. Lisää kerma varovasti ja sekoita taas voimakkaasti kunnes kastike on tasaista. Lisää myös sormisuola ja sekoita. Kaada seos lasipurkkiin jäähtymään.
 
- Ohje napattu Wicked sweet kitcheniltä -
 
Appelsiini/sitruuna tippaleivät

13082681_1058742404185855_23507285684212

Tippaleivät

3     munaa

2½   dl  maitoa

½  dl  sokeria

2  tl  vaniljasokeria

4  dl  vehnäjauhoja

2  tl  Dr.oetkerin appelsiini- tai sitruunankuoriraastetta

ripaus suolaa

Kypsentämiseen

öljyä tai kookosrasvaa

- Vatkaa munat, lisää maito ja muut ainekset. Sekoita tasaiseksi

- Pane taikina muovipussiin ja sulje pitävällä solmulla. Tee kulmaan pieni reikä, josta pursottaessa tulee spagetin paksuista nauhaa

- Kuumenna rasva padassa. Pane pohjalle säilyketölkki, josta on poistettu pohja ja kansi

- Pursota taikinaa ristiin rastiin. Kun taikina on hyytynyt, voit poistaa purkin esim. pihdeillä ja siirrä toiseen kohtaan. Pursota uusi tippaleipä

- Kypsennä molemminpuolin kauniin ruskeiksi. Nosta kypsät leivonnaiset reikäkauhalla valumaan lautaselle talouspaperin päälle

- Siivilöi jäähtyneiden tippaleipien päälle tomusokeria

Huom! Kokeileppa päällä makutomusokeria. Ai nam!

 

Mustaherukkasima

13103369_1057454014314694_75790858093828

400 g mustaherukoita, pakaste
500 g Dansukker Luomuruokosokeria
4 l kiehuvaa vettä
1/5 tl tuorehiivaa (herneen kokoinen pala)
sokeria, rusinoita

- Kaada jäiset mustaherukat ja sokeri kiehuvaan veteen. Jäähdytä kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva joukkoon. Anna juoman käydä huoneenlämmössä seuraavaan päivään. Siivilöi ja pullota sima

- Pane jokaiseen pulloon muutama rusina ja teelusikallinen sokeria. Säilytä marjasima jääkaapissa. Sima on valmista juotavaksi parin päivän kuluttua pullotuksesta, kun rusinat ovat nousseet pintaan

 

Lime-rosmariini sima

943736_1057453947648034_6716913416053294

4 l vettä
250 g Dansukker Fariinisokeria
250 g Dansukker Taloussokeria
4 limettiä
6 vahvaa oksaa rosmariinia
1/5 tl tuorehiivaa (herneen kokoinen pala)

Pullotukseen
sokeria, rusinoita

- Mittaa sokerit puhtaaseen isoon astiaan. Kiehauta puolet vedestä ja kaada sokerien päälle

- Leikkaa kahden hyvin pestyn limetin vihreä kuoriosa terävällä kuorimaveitsellä lastuiksi. Purista kaikista limeteistä mehu. Sekoita kuorilastut ja mehu sokeriliemen joukkoon. Lisää rosmariininoksat sekä loput vedestä. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi ja lisää sitten nestetilkkaan liuotettu hiiva. Anna siman käydä huoneenlämmössä noin 1 vrk.

- Siivilöi ja pullota sima. Lisää jokaiseen pulloon 1 tl sokeria ja muutama rusina. Laita pullot viileään. Sima on valmista vajaassa viikossa, kun rusinat nousevat pintaan. Säilytä sima viileässä ja käytä noin viikon kuluessa.

 

Rosetit

             13076961_1058742384185857_58676281962099