Pipareiden leivonnan aika oli...Ja tytöt reippaina apulaisina useita erilaisia pipareita leivoskeli yhdessä mamman kanssa

BC5F66C0-8A9A-44F0-B8F2-6C7FE5462B8D.jpg

Innoissaan jo koristelivatkin , aikaa taisi vierähtää 2,5h!

B142C330-2FB8-43B5-A9D6-FD4F073F09E6.jpg

Nuoremmallakin on harjaantunut todella paljon keskittyminen ja pipareiden teko. Myös koristelussa tuli hienoa jälkeä

8F8CB73D-E900-4DF8-B493-59844C4BCBE2.jpg

Huomenna näytänkin, että minkälaista jälkeä saimme aikaan ;)

Mutta tässä muutama piparitaikina ohje

Piparitaikina  ( n. 40-50 piparia )

1 dl sokeria

1 dl siirappia (tummaa)

125 g voita 

2 tl kanelia

2 tl inkivääriä

2 tl pomeranssinkuorta

1 tl neilikkaa

1 tl maustepippuria 

½ tl suolaa

1 kananmuna

1 tl ruokasoodaa

5 dl vehnäjauhoja

 

- Mittaa kattilaan sokeri, siirappi, voi ja kaikki mausteet. Kuumenna seos kiehuvaksi välillä hämmentäen

- Anna seoksen jäähtyä huoneenlämpöiseksi

-  Seoksen jäähdyttyä sekoita kananmuna joukkoon

-  Sekoita sooda ja vehnäjauho erillisessä kulhossa. Sekoita jauhot toiseen seokseen. Sekoita tasaiseksi

-  Peitä taikina kelmulla ja laita se jääkaappiin maustumaan seuraavaan päivään

 

Seuraavana päivänä

-  Kaaviloi taikina levyksi ja ota siitä muotilla haluamasi mallisia pipareita

-  Paista pipareita 200 asteisessa uunissa 7-10 minuutin ajan

 

VAALEA PIPARITAIKINA

 

150 g huoneenlämpöistä voita
1 dl vaaleaa siirappia
2 dl sokeria
1 dl kermaa
6 dl vehnäjauhoja
1 rkl piparkakkumaustetta
1 tl leivinjauhetta
 

 

- Sulata voi kattilassa. Lisää sokeri ja siirappi. Kuumenna kunnes sokeri liukenee. Jäähdytä seos

- Lisää kerma ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita piparitaikina hyvin ja anna levähtää seuraavaan päivään

-  Anna piparitaikinan hieman lämmetä huoneenlämmössä ja kauli jauhotetulla alustalla ohuehkoksi levyksi. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Ota muotilla piparkakkuja, lado pellille ja paista pipareita koosta riippuen 6-10 minuuttia. Jäähdytä vaaleat piparit ritilällä tai muulla tasaisella alustalla

 

Gluteeniton piparitaikina  ( n. 40-50 piparia )

 

2 tl kanelia
1 tl pomeranssinkuorta
1 tl inkivääriä
½ tl neilikkaa
½ tl maustepippuria
1/4 tl suolaa
1 dl sokeria (fariini tai tavallinen)
1 dl tummaa siirappia
100 g voita/margariinia
1 kananmuna
5½ dl Semperin hienoa gluteenitontajauhoja
1 tl ruokasoodaa

 

- Mittaa kattilaan mausteet, sokeri ja siirappi ja kiehauta ne miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen. Anna seoksen jäähtyä hieman ja lisää joukkoon rasva sekä kananmuna hyvin sekoittaen

- Lisää joukkoon lopuksi jauhot, joihin on lisätty sooda ja anna valmiin taikinan jähmettyä kylmässä vähintään 3 tuntia (mieluiten yön yli)

- Kaulitse jähmettynyt taikina ohueksi levyksi jauhotetulla pöydällä ja ota siitä muotilla pipareita 

- Paista 225 asteessa noin 6-7 minuuttia

* Hyvä vinkki on myös se, että kaulitsee taikinan leivinpaperin päällä ja painaa muoteilla piparit. Laittaa hetkeksi jääkaappiin jähmettymään, siten saat helpommin irti piparit ohuen lastan avulla ja siirrettyä pellille

 

 

Mutta nyt arvonnan voittaja! Ja hienon avaimenperän saa.....  Pinja! Laitan s-postia sinulle :)