Oi ja voi tuo auringon keltainen rikkakasvi! Piha täynnä, ja puhkut ja puhallat niiden takia. Nou hätä! Käytäppä rikkakasvit hyödyksi ja keitä siitä pehmoisen makeaa hilloa :)
Kukat kannattaa kerätä aurinkoisella säällä, jolloin ne ovat kunnolla auki. Kerää paikoilta, joilla kukat ovat mahdollisimman "puhtaat". Autotien laidalta tai paikoilta, joissa esim. koiria ulkoilutetaan , kannataa kukat jättää rauhaan ;) Kaikkein otollisinta tietenkin, jos omalla pihalla näitä kasvaa. Hyvä hyötykäyttö!
Ohje oli jo viime vuonna muistaakseni ainakin Viherpiha lehdessä, ja muistaakseni Maku -lehdessä.
Tätä voi tehdä kahdella ihan hieman erilaisella tavalla. Laitan ne molemmat. Itse tein ensimmäisellä tavalla.
- Kerää voikukan kukinnot tilavaan rasiaan ja sulje hetkeksi kannen alle. Näin mahdolliset ötökät kiipeävät kanteen ja voit poistaa ne näppärästi
- Revi kukinnoista kaikki keltaiset terälehdet irti. Painele ne tiivisti mitta-astiaan, kunnes saat 5dl täyteen. Huuhtele terälehdet lävikössä
- Kerää voikukan kukinnot tilavaan rasiaan ja sulje hetkeksi kannen alle. Näin mahdolliset ötökät kiipeävät kanteen ja voit poistaa ne näppärästi
- Huuhtele kukinnot mieluiten tilavareikäisessä siivilässä ja valuta ne hyvin
- Kumoa kukinnot kattilaan ja mittaa päälle vesi. Kuumenna kiehuvaksi ja nosta liedeltä. Anna kukintojen hautua jäähtyvässä liemessä noin 20 minuuttia
- Siivilöi voikukkaliemi tiheän siivilän läpi toiseen kattilaan. Purista mukaan kukista irtoava neste
- Lisää sokeri ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä 5 minuuttia ilman kantta. Lisää keittämisen aikana sitruunankuoriraaste
- Jaa voikukkamarmeladi puhtaisiin, kuumennettuihin lasipurkkeihin ja sulje kannella. Säilytä voikukkamarmeladit viileässä
* Anna voikukkamarmeladin tekeytyä jääkaapissa ainakin vuorokauden ennen tarjoamista. Voikukkamarmeladi on koostumukseltaan notkeaa.
Kannattaa hyödyntää lapsia ;) Meillä tytöt 3 ja 7 v. innolla keräsivät mammalle kukan terälehtiä :D
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.