Oi ja voi tuo auringon keltainen rikkakasvi! Piha täynnä, ja puhkut ja puhallat niiden takia. Nou hätä! Käytäppä rikkakasvit hyödyksi ja keitä siitä pehmoisen makeaa hilloa :)

Kukat kannattaa kerätä aurinkoisella säällä, jolloin ne ovat kunnolla auki. Kerää paikoilta, joilla kukat ovat mahdollisimman "puhtaat". Autotien laidalta tai paikoilta, joissa esim. koiria ulkoilutetaan , kannataa kukat jättää rauhaan ;) Kaikkein otollisinta tietenkin, jos omalla pihalla näitä kasvaa. Hyvä hyötykäyttö!

Ohje oli jo viime vuonna muistaakseni ainakin Viherpiha lehdessä, ja muistaakseni Maku -lehdessä.

Tätä voi tehdä kahdella ihan hieman erilaisella tavalla. Laitan ne molemmat. Itse tein ensimmäisellä tavalla.

10501751_884635971596500_109601058894129

Voikukkahillo
( noin 5dl valmista hilloa )
 
2 l voikukan kukintoja
4 dl vettä
5 dl hillosokeria
1 tl sitruunankuoriraastetta

 

- Kerää voikukan kukinnot tilavaan rasiaan ja sulje hetkeksi kannen alle. Näin mahdolliset ötökät kiipeävät kanteen ja voit poistaa ne näppärästi

- Revi kukinnoista kaikki keltaiset terälehdet irti. Painele ne tiivisti mitta-astiaan, kunnes saat 5dl täyteen. Huuhtele terälehdet lävikössä

IMG_8829.jpg        IMG_8830.jpg

- Kiehauta vesi. Lisää kattilaan terälehdet sekä sitruunankuori. Anna kiehua noin 20 minuuttia
- Kaada keitos harsokankaalla vuorattuun lävikköön ( itsellä ei ollut harsoa )ja anna valua noin ½ tuntia. Painele lopuksi, jotta saat kaiken mahdollisen nesteen talteen
- Kaada kukkavesi takaisin kattilaan ja lisää joukkoon sokeri. Kiehauta ja anna kiehua, kunnes sokeri on liuennut
- Purkita hillo kuumana puhtaisiin kuumennettuihin lasitölkkeihin ja sulje kannet heti. Jäähdytä ja säilytä viileässä
 
Tapa 2
( hieman helpompi , koska tässä ei tarvitse nyppiä terälehtiä )

- Kerää voikukan kukinnot tilavaan rasiaan ja sulje hetkeksi kannen alle. Näin mahdolliset ötökät kiipeävät kanteen ja voit poistaa ne näppärästi

- Huuhtele kukinnot mieluiten tilavareikäisessä siivilässä ja valuta ne hyvin

- Kumoa kukinnot kattilaan ja mittaa päälle vesi. Kuumenna kiehuvaksi ja nosta liedeltä. Anna kukintojen hautua jäähtyvässä liemessä noin 20 minuuttia

- Siivilöi voikukkaliemi tiheän siivilän läpi toiseen kattilaan. Purista mukaan kukista irtoava neste

- Lisää sokeri ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä 5 minuuttia ilman kantta. Lisää keittämisen aikana sitruunankuoriraaste

- Jaa voikukkamarmeladi puhtaisiin, kuumennettuihin lasipurkkeihin ja sulje kannella. Säilytä voikukkamarmeladit viileässä

 

 

* Anna voikukkamarmeladin tekeytyä jääkaapissa ainakin vuorokauden ennen tarjoamista. Voikukkamarmeladi on koostumukseltaan notkeaa.

 

Kannattaa hyödyntää lapsia ;) Meillä tytöt 3 ja 7 v. innolla keräsivät mammalle kukan terälehtiä :D

tyt%C3%B6t.jpg