Nämä pikaiset herkut valmistuvat nopsaa ja yhdessä kulhossa. Sopivat hyvin matkaan mukaan tai vaikka piknikille! Mukaan vielä omatekoista maukkaan makeaa vaniljaista raparperi-mansikkamehua. Vielä kun saataisiin aurinkoa..

IMG_9499.jpg

Ohje löytyi Kinuskikissa viime vuoden juhlat lehtisestä, jonka sain sly31 paketista.Hieman muokkasin ohjetta lisäämällä kanelia ja vaniljasokeria, sekä mansikkaa. Myös formut löytyivät sieltä

4 dl vehnäjauhoja
1  dl sokeria
½  dl  vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
1 1/2 tl kardemummaa
1  tl  kanelia
reilu 1 dl juoksevaa margariinia
2 dl  maitoa
2 munaa
2 dl raparperia paloina
2  dl  mansikoita paloiteltuna
 
- Sekoita kuivat aineet keskenään
- Lisää joukkoon maito, munat, rasva ja raparperin palat. Sekoita tasaiseksi, mutta vältä turhaa sekoittamista. Pyöräytä nopeasti ja varovasti mansikanpalat joukkoon
- Nostele lusikalla muffinssivuokiin
- Ripottele pinnalle raesokeria
- Paista uunissa 225 asteessa keskitasolla noin 15 minuuttia. ( itsellä oli hieman isommat formut kuin normi vuoat, joten paistoaika oli pidempi )
 
Vaniljainen raparperimehu
( n. 2 litraa mehutiivistettä)
 
3 kg raparperia
2 vaniljatankoa
9 dl sokeria

9 dl vettä

- Huuhdo raparperit huolellisesti ja leikkaa puumaiset varret pois, käytä mahdollisimman punaisia raparperin varsia. Leikkaa varret paloiksi ja laita palat kookkaaseen kattilaan tai kahteen pienempään

- Halkaise vaniljatangot ja raaputa siemenet raparperien joukkoon, laita myös avatut tangot kattilaan. Mittaa sokeri joukkoon ja sekoita huolellisesti. ( Mehusta raparperia sokerin kanssa yön yli huoneenlämmössä, voit välillä sekoittaa syntyvää lientä.) Onnistuu myös hyvin ilman yön yli mehustumista

- Kun raparperi on mehustunut, siirrä kattila liedelle ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä seosta noin 10 minuuttia, eli kunnes raparperi on pehmennyt ja irrottanut nestettä. Poimi vaniljatangon palat pois kattilasta tässä vaiheessa

- Siivilöi mehu tiheän siivilän läpi toiseen kattilaan, vältä raparperin painelua, että mehusta tulee mahdollisimman kirkasta. Halutessasi voit myös siivilöidä mehun kahteen kertaan. Kiehauta mehu ja kaada suppilon avulla kuumennettuihin pulloihin, valmista mehutiivistettä tulee noin kaksi litraa

- Jäähdytä ja säilytä kylmässä. Laimenna mehu tarjoilua ennen vedellä tai vichyllä. Älä heitä raparperimuhjua pois, vaan keitä se hilloksi  :)