Olin jossain jo jokin aika sitten nähnyt tiikerikakun, johon oli käytetty Matcha teejauhetta. Kävin hieman katsastamassa Punnitse & Säästä liikkeessä paljonko maksaisi. Jäi silloin vielä kauppaan. Nyt ke oli oma vapaapäivä kera kampaajan  ja kaupungilla kiertelyn. Silloin lähtikin teejauhe matkaan. Ja pakko olisi kokeilla tuota tiikerikakkua. Samaista ohjetta en enää löytänyt, mutta tässä minun.

11351132_899264456800318_772823834093971

Matcha on erittäin hienoksi jauhettua vihreää teetä. Se jauhetaan varjossa kasvatetun teepensaan lehdistä. Tämä onkin suurin ero Matchan ja muiden jauhettujen teelaatujen, kuten jauhetun senchan, välillä. Matcha sisältää kasvatustapansa ansiosta erittäin paljon hyviä ravinteita.

Matchaan valmistamiseen käytettävät teelehdet poimitaan käsin, vain parhaat teenlehden valikoidaan. Tämän jälkeen lehdet laitetaan tasaiselle alustalle kuivamaan. Kuivumisprosessin aikana lehdet rypistyvät. Kuivat lehdet ovat tenchaa. Tenchaa käytetään sellaisenaan teen uuttamiseen, mutta siitä voidaan jauhamisella valmistaa Matchaa. 30:nen matcha -gramman jauhaminen saattaa viedä jopa tunnin. Valmis Matcha on kirkkaan vihreää, miltei rakeetonta jauhetta. Vain tencha -laadusta voidaan tehdä Matchaa, kaikki muut jauhetut teet ovat konachaa.

Yksi kupillinen matchaa vastaa vaikutuksiltaan 7 – 10 kupillista tavallista vihreää teetä.

6004_898835200176577_5549391284744030445

Matcha-tiikerikakku 

( 2,4l vuoka )


275 g voita tai margariinia
3 ½ dl sokeria
4 munaa
5 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria
1 ¼ dl kermaa
½ dl kaakaojauhetta

3 tl Matcha -jauhetta

- Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita munat joukkoon yksitellen. Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään. Lisää taikinaan muutamassa erässä vuorotellen kerman kanssa

- Jaa taikina kolmeen osaan. Yhteen sekoita sihvilän läpi kaakaojauhe ja sekoita tasaiseksi. Toiseen sekoita matcha-jauhe ja sekoita tasaiseksi. Kolmas jätä semmoiseksi

- Levitä puolet vaaleasta taikinasta vuoan pohjalle. Levitä päälle vihreä  taikina ja sitten tumma taikina.Lopuksi vielä levitä loppu vaalea taikina.  Työnnä haarukka hieman viistosti pohjaan ja vedä samaa reittiä reippaasti ylös. Toista useamman kerran ympäri vuokaa. Tasoita pinta

- Paista 180 asteessa uunin keskitasolla noin 45 minuuttia. Paistoaika voi vaihdella uunista ja vuoasta riippuen, joten tarkista kypsyys puutikulla. Kakku on kypsynyt, jos taikinaa ei tartu tikkuun. Anna kakun jäähtyä hetken aikaa vuoassa ennen kumoamista. Siivilöi jäähtyneen tiikerikakun pinnalle tomusokeria.

11061210_899264433466987_705459369497939

Nauti pala Matchaa tiikerin raidoilla ;)