Ensimmäistä kertaa leivoin itse tätä ihanaa leipää. Sain työkamuni käyttämän ohjeen, joka on Kerkesix -blogista. Täytyy sanoa, että maukasta on! Tänään vielä leivoin kaksi leipää, yhteensä olen nyt tehnyt 7 joita olen antanut lahjaksi kauniisti sellofaaniin paketoituna. 1-2 menee tietenkin oman perheen suihin :)

10858358_801679343225497_147575437962508

Majakkamestarin Saaristolaisleipä

  • 1 litra rasvatonta piimää
  • 3 dl tuoppimaltaita
  • 3 dl vehnäleseitä
  • 5 dl ruisjauhoa
  • 7 dl vehnäjauhoa
  • 2 dl siirappia
  • 1,5 pkt hiivaa
  • 2,5 tl suolaa

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi, Murenna hiiva, lisää maltaat, anna olla 5 min jotta vähän pehmiää.

Sekoita jauhot kulhossa. Lisää piimäseos ja hetken sekoitettuasi myös siirappi. Sekoita kunnes taikinasta tulee tasainen. Anna taikinan nousta kulhossa liinan alla 1 - 1,5 tuntia, jonka jälkeen tasaa kahteen vuokaan (Kaupasta saat tiiliskiven kokoisia foliovuokia). 

Kypsennä uunissa 2 tuntia 175 asteessa. 1,5 tunnin kohdalla sipaistaan siirappivettä (1/3 siirappia, 2/3 vettä) pullasudilla leipien päälle.

Ota leivät pois uunista, kumoa vuoasta, anna jäähtyä liinan alla. Älä syö heti! Leipä on parasta vasta kahden päivän kuluttua. Ja säilyy pitkään..

Uunissa paistumassa aikaisemmin tekemäni leivät

10801672_800551216671643_680912552871905