Ihanaa vappua simasuille!

Taas mennään perinteisellä munkki, tippaleipä, rosettilinjalla. Piti kokeilla taas uutta simaa, granaattiomenasimaa. Tietenkin tavallistakin tuli tehtyä ;)

1C8A1B16-9778-4064-AF22-B969D30F7BAD.jpg

Granaattiomenasima

1 ison granaattiomenan siemenet
1 luomusitruuna
4 l vettä
250 g Dansukker Fariinisokeria
250 g Dansukker Taloussokeria
1/5 tl tuorehiivaa (herneen kokoinen pala)

Pullotukseen: sokeria, rusinoita

 

- Poista granaattiomenasta siemenet mehuineen isoon kulhoon. Pese sitruuna ja raasta kuoret kulhoon, purista mehu sitruunasta ja laita sitruunan puolikkaat kulhoon

-  Kuumenna vesi kiehuvaksi ja kaada se siemenien ja sitruunan päälle. Sekoita sokerit joukkoon. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi

- Liuota hiiva nestetilkkaan ja sekoita joukkoon. Anna siman käydä huoneenlämmössä noin vuorokausi

- Siivilöi ja pullota sima puhtaisiin pulloihin. Lisää pulloihin 1 tl sokeria ja muutama rusina. Anna siman käydä jääkaapissa 5–7 päivää. Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan

- Paine pullossa kasvaa käymisen jatkuessa, älä käytä liian tiukkaa korkkia

- Säilytä sima jääkaapissa ja käytä noin viikon kuluessa

Huom! Kun avaat pullon ensimmäistä kertaa, sima saattaa kuohua runsaasti.

 

* Tästä saat kivan kesäisen juomankin, kun korvaat fariinisokerin normisokerilla, lisäät valmiiseen juomaan jäitä ja sitruunamelissan lehtiä

BF40EF7C-461A-4FF6-AEE3-CE19DF1A50A3.jpg

Pikaiset vaniljarahkamunkit

(10 -18 kpl) 
 
50 g voita
250 g vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
1/3 tl ruokasoodaa
50 g sokeria
150 g vaniljarahkaa
2 kananmunaa
1/2 dl maitoa 
(noin 1-2 dl erikoishienoa sokeria munkkien kierittelyyn)
 
Paistoon
1-2 litra ruokaöljyä
 
- Sulata voi. Mittaa kaikki ainekset sulatetun voin kanssa kulhoon, maitoa luukuunottamatta - Vatkaa ainekset hyvin sekaisin. Lisää maito vähitelen joukkoon ja sekoita hyvin, tasaiseksi massaksi

- Kuumenna paistoöljy pienessä kattilassa noin 170 asteiseksi. Nosta jäätelökauhalla tai parilla lusikalla munkkitaikinaa kuuman öljyn joukkoon ja paista noin 2-3 minuuttia per puoli (munkkien koosta riippuen). Nosta valmiit munkit hetkeksi talouspaperin päälle valumaan

- Kierittele hieman jäähtyneet munkin erikoishienossa sokerissa ja nauti!