Vappunahan oli pakko tehdä itse munkkeja ja tippaleipiä. Myöskin simaa :)
Munkkeja tuli tehtyä tavallisten lisäksi myös omena- ja sitruunamunkkeja
Sitruuna- ja omenamunkit laitoin tikkuun cakepopsien tapaan ja päällee koristeeksi sulatettua suklaata ja nompareleja. Maistu miehen mielestä kuulema kuin Arnoldsin donitseilta ;)
Omena- tai sitruunamunkit
12-18 kappaletta
100 g voi- tai margariinisulaa
2 ½ dl kevytmaitoa
½ pkt hiivaa tai 1 ps kuivahiivaa
1 dl sokeria
1 tl kardemummaa
1 tl suolaa
1 muna
7 ½ dl vehnäjauhoja
1 Sitruunankuoren raaste
tai 1 omena rastettuna + 1 tl kanelia
Paistamiseen
700-900 ml rypsiöljyä (tai vastaava määrä kookosrasvaa)
- Sulata rasva kattilassa. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita hiiva jauhojen joukkoon ja etene muilta osin reseptin mukaan. Tavallisen hiivan kyseessä ollessa ripottele hiiva maitoon ja sekoita, kunnes se on liuennut maidon joukkoon. Sekoita joukkoon sokeri, kardemumma, suola , muna ja raaste halutessasi .Lisää jauhot pienissä erissä käsin (tai alkuun puuhaarukalla) sekoittaen. Lisää loppuvaiheessa mukaan voisula ja tämän jälkeen loput jauhot
- Kohota taikinaa n. 45 min tai kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi
- Leivo taikinasta tanko ja jaa se pieniksi paloiksi. Pyörittele joko palloja tai tee rinkuloita. Rinkuloita saat tehtyä pallosta niin, että työnnät peukalot keskeltä läpi ja pyörittelet aukkoa suuremmaksi
- Kypsennä munkkeja kuumennetussa öljyssä tai rasvassa kunnes ne ovat kauniin ruskeita molemmin puolin
- Nosta talouspaperin päälle valumaan ja sekoittele sokerissa/ sokeri-kaneliseoksessa lämpiminä
Tippaleivät
3 munaa
2½ dl maitoa
½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
4 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
Kypsentämiseen
öljyä tai kookosrasvaa
- Vatkaa munat, lisää maito ja muut ainekset. Sekoita tasaiseksi
- Pane taikina muovipussiin ja sulje pitävällä solmulla. Tee kulmaan pieni reikä, josta pursottaessa tulee spagetin paksuista nauhaa
- Kuumenna rasva padassa. Pane pohjalle säilyketölkki, josta on poistettu pohja ja kansi
- Pursota taikinaa ristiin rastiin. Kun taikina on hyytynyt, voit poistaa purkin esim. pihdeillä ja siirrä toiseen kohtaan. Pursota uusi tippaleipä
- Kypsennä molemminpuolin kauniin ruskeiksi. Nosta kypsät leivonnaiset reikäkauhalla valumaan lautaselle talouspaperin päälle
- Siivilöi jäähtyneiden tippaleipien päälle tomusokeria
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.