Niin se on lomat lusittu ja paluu töihin tapahtui perjantaina yövuorojen merkeissä. Ja tokihan sitä oli jotain mukana vietävä lomaltapaluun vuoksi ;)

Pakkasessa on kummitellut jo jonkinaikaa hieman punaherukoita ja toissa viikonloppuna myös tuli kerättyä mökiltä niitä lisää. Fb:n Leivontaryhmissä on nyt näkynytkin useilla valkosuklaa -punaherukkajuustiksia, itseeni ei vain tuo valkosuklaa iske :/ Siksipä ajattelinkin tehdä vaniljaisen. Usein ei tule kakkuja montaa palaa syötyä, mutta nyt olisin voinut ottaa useammankin palan..Onneksi sain itsekkin maistella ( itsekurin alaisena kylläkin )

image.jpg

22-24/25 cm irtopohjavuokaan ( 22cm ,jos käytät reunakalvoja/ isompi, jos normi vuoka korkeus )

( 15-17 palaa )

Pohja:

250 g  amaretto + diggestive keksejä ( missä suhteessa, sinun valinta. Amaretto keksit on melko voimakkaan makuisia )

90-100 g sulatettua voita

- Vuoraa irtopohja vuoan pohja leivinpaperilla ja suihkauta reunoille vuoka sprayta tai öljyä. Sirottele tomusokeria päälle. Näin saat hyytyneen kakun sitten siististi irti. Itse käytän vielä reunakalvoa tässä. Tällöin öljyä ja tomuta kalvo ja kierrä se irtoreunan sisäpuolelle.

- Murskaa keksit ja lisää sula voi. Sekoita tasaiseksi massaksi. Levitä ja painele irtopohja vuokaan. Voit myös käyttää vain irtoreunoja ja laittaa ne jo haluamallesi tarjoilualuselle. Laita jääkaappiin kovettumaan täytteiden teon ajaksi

Vaniljatäyte:

2     dl kermaa

1     dl vaniljakastiketta ( vaahtoutuvaa )

200 g  vaniljatuorejuustoa

3         liivatelehteä ( 2, jos käytät tukun isoja )

2 rkl  vaniljasiirappia / vettä

Kokonaisia vadelmia

( Halutessasi vielä maun mukaan vaniljasokeria ( ei välttämättä tarvitse)

- Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen

- Vaahdota kerma ja vaniljakastike vaahdoksi. Lisää notkistettu tuorejuusto hyvin joukkoon

- Kuumenna siirappi/ vesi ja sulata pehmenneet liivatteet joukkoon. Lisää hieman jäähtyneenä ohuena nauhana koko ajan vatkaten kerma-tuorejuusto seokseen

- Kaada keksipohjan päälle ja painele kokonaiset vadelmat joukkoon. Laita jääkaappiin hyytymään

image.jpg

Punaherukkatäyte:

300  g  punaherukoita

1    dl  sokeria

3  dl  kermaa

½  prk mascarponea ( myös laktoositonta on Prismoissa ja S-marketissa )

200 g  maustamatonta tuorejuustoa

4        liivatelehteä  ( 3, jos käytät tukun isoja )

- Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen

- Kuumenna herukat ja sokeri kiehuvaksi kattilassa. Anna sokerin sulaa. Paseeraa herukat siivilän läpi.

Lisää pehmenneet liivatteet lämpimän soseen joukkoon sekoittaen

- Pehmennä mascarpone ja tuorejuusto, lisää jäähtynyt marjasurvos joukkoon

- Vaahdota kerma ja lisää juusto-marjaseos joukkoon

- Kaada seos hyytyneen vaniljamassan päälle ja laita hyytymään jääkaappiin useammaksi tunniksi, mieluiten yön yli

- Irroita vuoka kakusta niin, että kuumennat esim. palettiveistä tai veistä kuuman veden alla, kuivaat ja irrotat kakun yläreunan varovasti veistä vetäen kakun ja vuoan välistä. Avaa säädettävä reuna. Mikäli kakun reuna jää röpelöiseksi, saat sen sileäksi kuumentamalla taas palettiveistä ja silottamalla sillä reunat.

Koristele kakku haluamallasi tavalla  ja nauti!

image.jpg

Tässä pari kuvaa jo suuremmaksi osaksi nautitusta kakusta ;)

Täyte on ihanan pehmoista

image.jpg                 image.jpg