Jah sitten perinteistä ja uusia makuja saaristolais- ja gluteenittomasta joululeivästä.

Isäni ja äitipuoleni toivovat jouluisin herkkulahjaa, mikä sisältää mm. leipää gluteenittomana ja normaalia

7E47FAFD-D1B4-43BE-9BCB-C3CD865A18C4.jpg

Glögileipä  ( tulee kolme leipää )

5 dl glögitiivistettä (tai valmista glögijuomaa)
3 dl maltaita
5 dl vettä (tai valmista glögijuomaa)
50 g hiivaa
1 dl siirappia
1 rkl piparkakkumaustetta
1 rkl suolaa
5 dl puolukoita
6 dl ruisjauhoja
1 dl juoksevaa rasvaa
noin 12 dl hiivaleipäjauhoja

pinnalle:

1 dl siirappia
0.5 dl vettä
 
- Mittaa glögitiiviste tai 5 dl valmista glögijuomaa kulhoon. Lisää joukkoon leipämaltaat ja anna turvota muutaman tunnin ajan tai yön yli
- Kuumenna vesi tai 5 dl glögijuomaa ja lisää maltaiden joukkoon. Murenna hiiva seokseen ja sekoita, kunnes hiiva liukenee. Lisää siirappi, mausteet, puolukat  ja ruisjauhot sekä rasva. Alusta joukkoon hiivaleipäjauhot ja anna taikinan kohota puolisen tuntia vedottomassa paikassa kuten mikrossa, liinalla peitettynä
- Vaivaa taikinasta ilmakuplat. Jaa taikina kolmeen voideltuun leipävuokaan tai kertakäyttöiseen kartonkivuokaan, jossa leivän voi antaa lahjaksi
- Anna leipien kohota noin 30 minuuttia ja paista 175-asteisen uunin alaosassa noin 1 ½ tuntia. Sivele valmiit leivät siirappivedellä
 

Majakkamestarin Saaristolaisleipä

1 litra rasvatonta piimää

3 dl tuoppimaltaita

3 dl vehnäleseitä

5 dl ruisjauhoa

7 dl vehnäjauhoa

2 dl siirappia

1,5 pkt hiivaa

2,5 tl suolaa

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi, Murenna hiiva, lisää maltaat, anna olla 5 min jotta vähän pehmiää.

Sekoita jauhot kulhossa. Lisää piimäseos ja hetken sekoitettuasi myös siirappi. Sekoita kunnes taikinasta tulee tasainen. Anna taikinan nousta kulhossa liinan alla 1 - 1,5 tuntia, jonka jälkeen tasaa kahteen vuokaan (Kaupasta saat tiiliskiven kokoisia foliovuokia). 

Kypsennä uunissa 2 tuntia 175 asteessa. 1,5 tunnin kohdalla sipaistaan siirappivettä (1/3 siirappia, 2/3 vettä) pullasudilla leipien päälle.

Ota leivät pois uunista, kumoa vuoasta, anna jäähtyä liinan alla. Älä syö heti! Leipä on parasta vasta kahden päivän kuluttua. Ja säilyy pitkään..

 

Gluteeniton joululeipä nro1

5   dl   piimää

1   dl   tummaa siirappia

1   dl   puolukkahilloa

2   tl   ruokasoodaa

5   dl   karkeaa gluteenitonta jauhoseosta

1   dl   pellavansiemeniä

½   dl   auringonkukansiemeniä

½   dl   kurpitsansiemeniä

1   dl   Fibrex- hiutaleita

1   tl   suolaa

½   tl   aniksensiemeniä

½   dl   kuivattuja karpaloita

1    dl   saksanpähkinöitä/ muita pähkinöitä

1   rkl   öljyä

½   dl  siirappia + ½  dl  vettä

 

- Vuoraa leipävuoka/ vuoat leivinpaperilla

- Sekoita kuivat ainekset keskenään

Lisää joukkoon piimä, siirappi, öljy ja puolukkahillo

- Sekoita joukkoon mausteet, siemenet, pähkinät ja karpalot

- Kääntele taikina hyvin sekaisin ja kaada vuokaan/ vuokiin

- Paista 175 asteessa noin 70-80 min. Sivele siirappi+vesiseoksella paiston puolessa välissä ja lopussa

 

Gluteeniton joululeipä nro 2

5   dl   piimää

1   dl   öljyä

2   tl   ruokasoodaa

5  dl  karkeaa gluteenitonta jauhoseosta

1   dl   pellavansiemeniä

1   dl   auringonkukansiemeniä

2   tl   suolaa

1   rkl   fenkolinsiemeniä

1   dl   siirappia

2   dl   kuivattuja karpaloita

1   dl   saksanpähkinöitä

½  dl  siirappia  ½  dl vettä

 

- Sekoita keskenään piima ja öljy. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja sitten piimäseos

- Vuoraa 1½  l leipävuoka leivinpaperilla ja kaada massa vuokaan

- Paista 175 asteessa reilu tunti ja sivele siirappi-vesiseoksella

 

Kehutuin gluteeniton saaristolaisleipä

1  l   piimää

75  g  hiivaa

½   dl  psylliumia

2   tl   suolaa

3   dl  tummaa siirappia

2   dl   pellavansiemenrouhetta

½   dl   mustikkajauhetta

3   dl   tattarilesettä

6   dl   tattarijauhoja

½   dl  siirappia + ½   dl  vettä

 

- Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva ja psyllium. nna psylliumin turvota hetki. Lisää siirappi ja suola, sekoita

- Lisää loput aineet, sekoita tasaiseksi. Taikina saa olla hieman löysähköä, eikä tarvitse vaivata. Sekoittaa vain

- Jaa taikina leivinpaperilla vuorattuihin vuokiin ja anna kohota noin tunnin verran

- Kohottua, sivele varovasti päälle siirappi+vesiseosta ja paista 175 asteessa noin tunnin verran. Sivele siirappiseosta uudestaan pinnalla ja paista vielä ½ tuntia. Sivele vielä tämän jälkeen siirappiseosta

 

1D02BED7-45EA-478D-A962-1045BF987402.jpg     721CE3BE-2D79-41BC-8A38-35089A49FD08.jpg

Leivät pakkasin kauniisti ja annoin lahjoina. Päiväkodin tädit saivat gluteenittomat joululeivät nro 1 ja ihastuivat. Lupasin viedä uudet leivät Loppiaisen jälkeen :)